در بسیاری از مناطق افغانستان همزمان با ماه محرم مردم اهل سنت این کشور به طور گسترده در مراسم عزاداری امام حسین(ع) و یاران باوفای ایشان شرکت میکنند و به شیوههای مختلف به عزاداری میپردازند.
حضور گسترده عزاداران اهل سنت در افغانستان به خصوص در ولایت «بلخ» در شمال این کشور بسیار با شکوه است و اهالی این منطقه به شیوههای گوناگونی یاد و نام حماسهآفرینان کربلا را گرامی میدارند.
ولایت بلخ و شهر «مزارشریف» در شمال افغانستان، که مزار منسوب به امام علی(علیه السلام) در آنجا قرار دارد در میان اهل سنت افغانستان از جایگاه خاصی برخوردار است و حتی اداره و سرپرستی مرقد منسوب به امام علی(علیه السلام) در دست اهل سنت قرار دارد.
زائران مرقد منسوب به امام علی(علیه السلام) در شهر مزار شریف که اهل سنت به آن «روضه شاه ولایت» میگویند، اکثر از اهل سنت هستند و این نشان از ارادت اهل سنت افغانستان به خاندان اهل بیت( علیهم السلام) دارد.
«محمد عزیز بختیاری»، در کتاب «شیعیان افغانستان»، حضور پرشور مردم اهل سنت در بر پایی مراسم عزاداری در ماه محرم را در ولایت بلخ بسیار فرا گیر ذکر کرده و مینویسد که در بسیاری از مناطق این ولایت، آنان حتی در دادن نذری شرکت میکنند و روحانیون اهل سنت سخنرانی میکنند و روضه میخوانند.
در برخی از مناطق ولایت «بدخشان» مردمان اهل سنت چنان حضور پر شوری در مراسم نوحهخوانی و عزاداری دارند که حتی سر گروه نوحه خوانان نیز میشوند.
در کابل نیز اهل سنت مراسم عزاداری را به شیوههای مختلف بر پا میکنند که اوج عزاداری آنان در روز عاشورا است.
آنگونه که «محمد آصف آهنگ» نویسنده و روزنامه نگار افغان در کتاب «یاداشتها و برداشتهای از کابل قدیم» نوشته است، مردم اهل سنت شهر کابل، در شب عاشورا در خانقاهها و مساجد جمع میشوند و بعد از ذکر نام و یاد خدا مرثیه میخوانند و آنگاه در وصف پیامبر اسلام (صلی الله) و اهل بیت(علیهم السلام) مرثیه سرایی میکنند و اشک از دیدگان خود جاری میسازند.
در روز عاشورا نیز مردم اهل سنت مراسم ویژهای را در کابل و اکثر مناطق افغانستان بر گزار میکنند.
در کابل در شب عاشورا، علم شبیه آنچه که در ایران مرسوم است از خانقاهها و برخی مساجد بیرون آورده و در حالی که به صورت دسته جمعی ذکر و وصف خاندان پیامبر اسلام میکنند به طرف زیارت «تمیم انصار» در شهر کابل حرکت میکنند و شب را تا سحر به ذکر و خواندن مشغول بوده و صبح روز عاشورا، دوباره علم را ذکر گویان به خانقاه و مساجد باز میگردانند.
نذری دادن اهل سنت در روز عاشورا در کابل نیز متداول است و طبق نوشته محمد آصف آهنگ در کتاب کابل قدیم، مردم اهل سنت کابل در روز عاشورا، نذریهایی از قبیل «شله زرد»، «حلوا» و «شربت» خیرات میکنند و همچنین در این روز به زیارت اهل قبور میروند و به ارواح درگذشتگان درود میفرستند.
در برخی از مناطق افغانستان نیز اهل سنت به صورت جداگانه مراسم عزاداری برگزار نمیکنند و در حسینیه ها و مساجد اهل تشیع شرکت میکنند و همراه با آنان عزاداری میکنند و در برخی از ولایات نیز فقط نظارهگر مراسم عزاداری هستند.
در برخی از مناطق افغانستان، مردم اهل سنت در ایام محرم از برگزاری مراسم عروسی و جشن خودداری میکنند و همراه با شیعیان در مراسم عزاداری امام حسین(علیه السلام) شرکت میکنند.
طبق نوشته محمد عزیز بختیاری در کتاب شیعیان افغانستان، در سالهای اخیر در برخی از مناطق افغانستان وهابیها با فتنهگری در تلاش بودهاند، که اهل سنت در مراسم عزاداری امام حسین(علیه السلام) شرکت نکنند و حتی مردم را ترغیب و تشویق میکنند که در این ایام عروسی برگزار کنند.
انتهای پیام/ز
– See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920816000229#sthash.NR50Le9u.dpuf
با سلام جناب خانی
اگه براتون امکان داشت سایت ما را لینک کنید
سلام
لینک سایت شما در ص پیوندها درج کردیده
موفق باشید